A magyar kultúra napján Pélmonostoron vendégszerepeltünk

Dátum: 2017.01.23.

 

Horvátországban Pélmonostoron vendégszerepelt a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából. A Nyolc nő című előadásra a környező magyar falvakból is érkezett közönség.  

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata nyolc év után lépett színpadra ismét Pélmonostoron, ez alkalommal a Nyolc nő című krimi vígjátékkal. 

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége által szervezett vendégjátékra minden jegy elkelt. Jankovics Róbert, a horvát parlament magyar képviselője köszöntötte a közönséget, az előadás előtt pedig egyperces néma csenddel emlékeztek meg a veronai buszbaleset áldozatairól.

A komédiával és rejtélyekkel fűszerezett Nyolc nő című bűnügyi vígjáték cselekménye egy titokzatos gyilkosság köré épül. A telt ház egyik oka az előadás könnyed műfaja, a másik pedig, hogy az itteni magyar ajkú lakosságnak csak nagyon ritkán van alkalma magyar nyelvű színházi előadást nézni. Micheli Tünde, szervező, Horvátország: „Ahhoz, hogy mi magyar nyelvű előadást lássunk, halljunk, nekünk el kell utaznunk Pécsre vagy Szabadkára, ezért gondoltuk, hogy idén lehozzuk a szabadkai társulatot, vendégül látjuk. Sok év után, régebben rendszeresen átjártak, ezt szeretnénk most újra felfrissíteni, ezt a régi kapcsolatot.”

A bűnügyi komédia játékterét a vendégszereplés alkalmával át kellett alakítani. A moziteremben ugyanis nem volt megfelelő fénytechnika, és a szabadkai színpadon alkalmazott hangtechnikát sem lehetett használni. Matlári Miklós, hangmester, Szabadkai Népszínház: „A Nyolc nő előadásban a közönség a színpad két oldalán ül, ezt otthon egy kvadrofóniával, azaz négy hangszóróval oldottuk meg, itt viszont, mert a közönség ott ül, ahol, így két hangszóróval megoldottuk.”

Gál Elvira Kalmár Zsuzsa szerepét vette át, egy próbával. Ez volt a második előadása. „Hangosan talán kétszer mondtam, nagyon féltem, hogy nem tudok kimondani szavakat, vagy mondatokat. Arra az egyre emlékszem, hogy az ember helyett, azt mondtam, hogy embör.”

A vendégjátékot követően, mire a színészek átöltöztek, a műszak már le is bontotta a díszletet. A Nyolc nő legközelebb a szabadkai közönséget szórakoztatja majd, a vendégszereplés kulisszatitkairól pedig részletesen beszámolunk majd a Közel-képben.

Forrás: Pannon RTV

 

A Pannon RTV útifilmje a vendégjátékról: 

 
 

 


 

  

1