Tasnádi István

Tapasztalt asszony

gender-revü

Tapasztalt asszony

Képek

 

 

 

 
 

 Szereplők:

G. Erdélyi Hermina

Kalmár Zsuzsa (Gál Elvira, Körmöci Petronella*)

Pámer Csilla

Pesitz Mónika

Vicei Natália
Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas

Baráth Attila

Kovács Nemes Andor

Hajdú Tamás (Mácsai Endre**)

Pálfi Ervin
Jászai- és Pataki Gyűrű Gyűrű-díjas

Ralbovszki Csaba

Mezei Zoltán (Szőke Attila***)


                  
* A 2014/15-ös évadban Kalmár Zsuzsa szerepét ideiglenesen Gál Elvira és Körmöci Petronella vette át.
** A 2013/14-es évadtól Mácsai Endre szerepét Hajdú Tamás vette át.
*** A 2017/18-as évadtól Szőke Attila szerepét Mezei Zoltán vette át.

 

Írta: Tasnádi István és a társulat

Zeneszerző: Monori András m.v.

Zenei munkatárs: ifj. Kucsera Géza

Díszlettervező: Szilágyi Nándor

Jelmeztervező: Ledenyák Andrea m.v.

Dramaturg: Góli Kornélia m.v. és Brestyánszki B.R.,

Szakértő: Kispéter Erika m.v.

Videó: Baráth Attila

Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria

Súgó/ügyelő: Bíró Tímea

Köszönet: Vinnai Andrásnak és Ábrahám Eszternek

Rendező: Tasnádi István m.v.

 

2012/2013
a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának I. bemutatója
2012. október 16-án, a Jadran Színpadon

 

                                                                                                                
 Az előadást két részben játsszuk, hossza szünettel 2 óra 30 perc. 

 

 


1894

Instruction and advice for the young bride
by Ruth Smythers
copyright 1894 The Madison Institute.
Newsletter, Fall Issue, 1894

One cardinal rule of marriage should never be forgotten: GIVE LITTLE, GIVE SELDOM, AND ABOVE ALL, GIVE GRUDGINGLY. Otherwise what could have been a proper marriage could become an orgy of sexual lust.

A házasság egyik és legfontosabb alapigazságát sose feledjük: ADJ KEVESET, ADJ RITKÁN és ADJ KELLETLENÜL. Ellenkező esetben, egy rendes házasság is könnyen szexuális orgiává fajulhat.

Most men, if not denied, would demand sex almost every day. The wise bride will permit a maximum of two brief sexual experiences weekly during the first months of marriage.  As time goes by she should make every effort to reduce this frequency. Feigned illness, sleepiness, and headaches are among the wife`s best friends in this matter.  Arguments, nagging, scolding, and bickering also prove very effective, if used in the late evening about an hour before the husband would normally commence his seduction.

A legtöbb férfi, ha nem utasítják vissza, majdnem minden nap szexet követel. A bölcs feleség a házasság első hónapjaiban hetente két rövid aktust engedélyez a férjnek. Az idő előrehaladtával mindent meg kell tennie, hogy az említett gyakoriságot tovább csökkentse. Színlelt rosszullét, álmosság, fejfájás a nő legjobb barátai ebben az esetben. A civakodás, veszekedés, zsörtölődés is nagyon hatékonyak, főleg ha az esti órákban alkalmazzuk, kb. egy órával azelőtt, hogy a férj elkezdené a csábítást.

 

1937

Groves-Ross: Boldog vagy-e, asszony?
Cserépfalvi kiadó, Budapest

„Beszélünk a férjes asszony testi és szekszuális, valamint kedélyi alkalmazkodásairól, nehézségeiről és lehetőségeiről. Egyesítve a tudományt a gyakorlati szempontokkal, a könyv rávezet arra az útra, amely mielőtt boldogságot ígér a házaséletben.”

„Lélektanilag szólva, azt a lányt, aki ügyes az udvarlásban, a prostituált típusnak lehet mondani, azt pedig, aki csak a házasságban tündöklik, a Madonna-típusnak.”

„… egy feleség, akinek anyáskodó természete jóval erősebb, mint a párosodási szükséglete, tönkreteheti a házaséletét azzal, hogy inkább anya, mint feleség.”


1955

Kézikönyv nőknek

1955-ben kézikönyvet nyomtattak nőknek, amit Háztartástannak neveztek. Néhány tanács következik a kézikönyvből:

Készítse el a vacsorát időben. Már reggel vagy akár előző este tervezze meg, hogy a férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát. Az ön férje sok időt töltött a munkahelyén, fáradt emberek között. Legyen érdekes és vidám.  A munkanapja unalmas volt és szüksége van egy kis szórakozásra, és az ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa. Legyen boldog, hogy láthatja őt. Hallgassa meg, amit mondani akar és még ha önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében önnél. Ne zavarja. Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza, vagy ha este el akar menni vacsorázni ön nélkül. Vita helyett próbálja meg megérteni mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, biztos pihenni és ellazulni szeretne...

  

2012

Szülészeti (v)iszonyok
Varró Gabriella | Népszabadság
2012. október 5.

Az egészségügyi kultúránk része, hogy a várandós nőket betegként kezelik. Sem a szülés előtt, sem a szülés alatt nem kapják meg a szükséges információkat ahhoz, hogy tudatos döntést hozhassanak arról, hol, melyik kórházban és hogyan akarnak szülni. Általános tudatlanság van abban a tekintetben is, hogy melyik beavatkozásnak mi a következménye, miért nem jó például a tervezett császármetszés, milyenek a választott kórház mutatói, vagy egyáltalán, mik a jogai és lehetőségei a szülő nőnek.

Az azóta megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es adatai szerint a magyar szülészetek rémesen rossz állapotban vannak. Harminc százalékukban még mindig kötelező a borotválás, húsz százalékukban a beöntés, holott ezeknek semmi orvosi alapjuk nincs, sőt, előbbi csak növeli a fertőzésveszélyt. Még mindig sok szülészeten (62-ből 42 helyen) végeznek első szülő nők esetében is rutinszerűen gátmetszést, 35 intézményben pedig csak a vajúdás pozíciója választható meg, a szülésé nem, ami nyilvánvalóan az orvos kényelmét szolgálja.

 

 

Az előadásban nyújtott alakításáért G. Erdélyi Hermina a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválján megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját.

Az előadásban nyújtot alakításáért Pámer Csilla a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválján Teplánszky-díjat kapott. 

 

 

Sajtóvisszhang:

Az emberi viszonyoknak - legyenek nő-nő, férfi-férfi vagy nő és férfi alapúak - megvannak a maguk sztereotípiái. Különösen az utóbbi, vegyes verziónak. Ha ezeket a viszonyokat sűrítetten, színházi formában akarjuk ábrázolni, nyugodtan kiindulhatunk a közhelyekből. Egyrészt mert a közhely empirikus megfigyelésekből kivont összegzés, másrészt mert a privát ráismerés aktusát a néző mindig örömmel éli meg. (Kivéve, amikor fájdalommal.) Mindenesetre nem árt úgy csinálni ezt, ahogy a szabadkai társulat, Tasnádi István írói és rendezői irányításával: szellemesen és invenciózusan. (...)Oly gyakran kell a színházban a "magatokon röhögtök" jegyében másokon nevetni. Itt viszont kétségkívül magunkon - férfiakon, nőkön - lehet.
- Stuber Andrea, Fidelio

A társulat pedig alapvetően jó ízléssel lavírozik a sikamlós témák között, nem szépeleg, nem moralizál, és nem rejti el azt sem, hogy a felbukkanó, végtelenül kispolgári, tévéből és közhelyekből tanult kliséörömök valóban ugyanúgy az övék, mint ahogy a miénk is – bár ennek értékére folyamatosan reflektál.
- Zsedényi Balázs, 7óra7

A hol kurrens társadalmi kérdésekről (mint a kórházi/otthon szülés vagy az erőltetett nemzetszaporulat), hol banális helyzetekről (lánybúcsúról, tejfakasztó buliról), hol fiktív vagy valós életvezetési praktikák ismertetéséről, hol pedig női sorstörténetekről szóló jelenetek végül nem feminista, nem is anti-hímsoviniszta hangszínt kapnak, legfeljebb sztereotípia-elleneset: emancipacifistát. (…)A rendkívül szórakoztató, néha csak nagyon vicces, néha viszont ugyanilyen komoly jelenetek - vagy Tasnádi, a rendező? - kihozzák a színészekből a legjobbat: a régóta figyelemre méltó energiákat tömörítő társulat összjátéka is kiváló, és egyéni felvillanásokra is lehetőséget ad. (…) A közönségen pedig közben látszik: az improvizatív módszerrel (is), kreatív társulati összmunkával létrejött, bájosan szabálytalan, részben-egészben posztdramatikus színház még egy várost meghódított.
- Kovács Bálint, Egyfelvonás

Ez a produkció, ami a férfi-nő kapcsolat kimeríthetetlen témáját vesézi szurkapiszkálódó gunyorossággal, szertelen, jópofa dili. (…)Érződik az improvizáció eleven frissessége, a játékos kedv, sőt a személyesség, ahogy összecsapnak a két nem képviselői, versengve fricskázzák, froclizzák egymást, mintha éles szájú, zabolázatlan kamaszok lennének. Nyelvet öltögetnek, kifiguráznak, amit csak lehet, pajkosak, virgoncak, kárörvendőek. Néha elkomorul a hangulat, érződik, hogy a nemek örök párviadala sok sebet okoz, ha még maradéktalanul szeretünk valakit, akkor is rengeteg minden zavarhat benne.
- Népszava


  

Megosztás

   
Időpontok
DátumIdőpont

Vélemények

Még nincs vélemény az előadásról.
 

Saját vélemény

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók írhatnak véleményt!

 

 

 

 

 


1